Ministerie van Zeer Geheime Zaken: Het Verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren

"Ministerie van Zeer Geheime Zaken: Het Verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren" is het eerste deel uit een serie dossiers van het Ministerie. Het dossier bestaat uit het Handboek voor Agenten, bewijsmaterialen, foto's, geluidsfragmenten en filmpjes waarmee de junior agent de zaak kan oplossen. Sommige daarvan zitten in het dossier, andere zijn van de Zeer Geheime website van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken af te halen. Het gaat hier niet om een passieve beleving, je moet het dossier zien als een combinatie tussen een spannend jeugdboek en een denkpuzzel. De zaak dient opgelost te worden.

Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken is ontwikkeld door CircusPatz. CircusPatz is in 2007 opgericht door Patz van der Sloot. Op een mooie frisse dag in januari zei hij zijn reclamecarrière vaarwel om op zoek te gaan naar al die mooie verhalen om ons heen die er om schreeuwen ontdekt te worden.

CircusPatz is een verhalenlaboratorium, Niet alleen worden er in het laboratorium prachtige verhalen gecreëerd voor kinderen en volwassenen. Ook wordt er gezocht naar de perfecte mix van verschillende verhaalvormen om van een verhaal een echte belevenis te maken.

In het geval van deze speurpuzzel is het eigenlijk niet meer dan een bijzonder rijk geïllustreerd boek waarvan we de bladzijden uit de kaft hebben gehaald en als losse documenten in een spannende dossiermap hebben gedaan. En in plaats van een illustratie in een boek hebben we de bewijsmaterialen gewoon 'echt' gemaakt. En natuurlijk speel je zelf een hoofdrol in het mysterie. Allemaal om de beleving te versterken.

Hoe werk zo'n mysterie nou eigenlijk?

Het dossier betreft een geweldloos mysterie voor kinderen van 9 tot ongeveer 13 jaar. Er wordt gebruik gemaakt van de materialen in het dossier en extra materialen (pdf documenten, MP3 geluidsfragementen en filmfragmenten die via een flashplayer te zien zullen zijn) die via de website www.mvzgz.nl te downloaden en te printen zijn.

Er word niet gebruik gemaakt van andere sites op internet. De website kent geen interactie met andere gebruikers van de site. Het dossier bestaat uit een aantal 'levels' waarin begrijpend lezen een belangrijk leerdoel is. Mocht de lezer er niet in slagen de oplossingen te vinden is er een mogelijkheid om achter de antwoorden te komen om verder te spelen.

Gegevens

Dit dossier is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Denkpuzzel. Begrijpend lezen. Geweldloos. Gebruik van computer met internet verbinding. Film- en geluidsfragmenten.

Het dossier bestaat uit: Inleidingsbrief, 2 x bewijsmateriaal in ziplock zakje, notitieboekje met antwoorden op de vragen (in code), Zeer Geheim Handboek voor Agenten van het Ministerie v Zeer Geheime Zaken (zw/w, paperback, 144 pagina's met illustraties), 4 polaroidfoto's, een visitekaartje (bewijsmateriaal), 22 pagina's (zw/w) bewijsmateriaal in de vorm van brieven, documenten, krantenartikelen etc en full color poster.

Naast het dossier maakt men gebruik van de geheime website (www.mvzgz.nl) waarop 50 pdf brieven/bewijsmaterialen/dossiers en geluidsfragementen te downloaden zijn.

ISBN: 9789047502371 Uitgegeven door Unieboek Uitgeverij.

Heb je dit filmpje wel eens gezien? Een echte windhoos, zomaar vlak bij het duineiland Texel. Windhoos in Nederland? Toeval of is er meer aan de hand?


Nog een raar mysterie; een tijdje geleden verdwenen er putdeksels in delft. Zomaar. Zou natuurlijk een grap kunnen wezen. Maar is er misschien meer aan de hand?