Vaak gestelde vragen


Algemene tips

*Het is erg belangrijk dat je het dossier goed leest. Zeker de brief van Agent Denise (die ligt bovenop als je het dossier openmaakt).

*Print alles uit en hang het op. Schrijf dingen op die je opvallen. Schrijf ook steeds de antwoorden en codes op die je gevonden hebt. Pas wel op dat ze niet in verkeerde handen vallen!

*Neem rustig de tijd. Maak geen haast. Denk goed na.Vragen en antwoorden

Vraag 1: Ik weet niet hoe ik moet beginnen…

Om de site binnen te komen maak je gebruik van een zogenaamde ‘Boekcode’. Op de site www.mvzgz.nl zie je 3 getallen. Het eerste getal staat voor de bladzijde, het tweede getal voor de regel (dus niet de zin), en het derde getal voor het woord.

Zoek het juiste woord op in het Handboek. Typ het in en je bent binnen op de site. Om te beginnen typ je:

denise:start

in op het invoerveld. Zonder spaties en zonder hoofdletter. Daarna krijg je de eerste brief van Denise. Lees de brieven goed. Voer de antwoorden altijd in zonder spaties en zonder hoofdletters.

Mocht je een antwoord niet kunnen vinden, in de brieven van Denise staat altijd hoe je het antwoord kan vinden in het rode zeer geheime notitieboekje.

Vraag 2: Ik kan de brieven van Denise op de site niet zien.

Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken maakt gebruik van PDF. Dat is een soort programma dat de brieven zichtbaar maakt. Op de website is een link te zien waarmee je het programma zonder risico kan downloaden. Gewoon installeren. Daarna kan je de brieven zien.

Vraag 3: Ik kan de geluids- en filmfragmenten niet zien.

De site maakt gebruik van ‘Flash’ om de geluids- en filmfragmenten te laten zien. Flash staat op de meeste computers. Mocht je geen Flash hebben (een klein programmaatje dat je kan downloaden) dan kan je dit hier downloaden en installeren.

Vraag 4: Ik moet wachten op een geheim bericht in het geheime berichten venster. Het duurt alleen zo lang en ik wil verder met het oplossen…

Ieder geheim bericht staat ook vermeld in het rode notitieboekje van Denise. Lees de brieven van Denise daarom extra goed door. Wil je niet wachten op de geheime berichten in het geheime berichten venster? Maak dan gerust gebruik van het rode zeer geheime notitieboekje.

Vraag 5: Waarom moet ik alle berichten van Denise printen?

Het is makkelijker om de brieven echt voor je neus te hebben in plaats van op het computerscherm. Anders moet je steeds weer de juiste code intikken om de brief opnieuw te lezen.

Vraag 6: Ik kan de ‘terugknop’ op de browser niet gebruiken om een stapje terug te gaan.

Nee, helaas. Dat kan niet. Daarom is het slim om de brieven te printen en bijvoorbeeld op te hangen.

Vraag 7: Ik wil het dossier graag op school doen. Ik vraag mij af of de inhoud van het dossier past bij het karakter van mijn school. Kunt u misschien een tipje van de sluier oplichten over het verloop van het dossier?

Zonder te veel te verklappen: het dossier bevat geen geweld. Het dossier bevat magische elementen.

Heb je dit filmpje wel eens gezien? Een echte windhoos, zomaar vlak bij het duineiland Texel. Windhoos in Nederland? Toeval of is er meer aan de hand?


Nog een raar mysterie; een tijdje geleden verdwenen er putdeksels in delft. Zomaar. Zou natuurlijk een grap kunnen wezen. Maar is er misschien meer aan de hand?